27 Temmuz 2013 Cumartesi

Nereye Kadar Teknoloji


Teknoloji hepimizin vazgeçilmezi. Doğumdan ölüme kadar her anımızda. Bu yazıyı bile teknoloji sayesinde görüntüleyip okuyorsunuz.


İnsanoğlunun binlerce yıl sonucunda ulaştığı bu bilgi birikiminin yararları hepimizce malum. Teknolojiyi kullandığımız sürece yan etkileri olan bazı zararlarına da maruz kalıyoruz.

Bu zarar ve tehlikelerine en büyük örnekler ise Çernobil nükleer faciası, Fukushima nükleer santralinin sızıntısı, BP Deepwater Horizon petrol sızıntısı sayılabilir.

Bizi yakından ilgilendiren hususlara gelince... Bence en bağımlı olduğumuz ve aynı zamanda en büyük tehlike cep telefonları. Okuduğum son araştırmalarda, yetişkinlerin günde yarım saatten fazla konuşmaları beyin tümörü riskini %50 oranında arttırdığını ortaya koymuş. Vazgeçemeyeceğimize göre, en iyisi en az derecede kullanmak.



Aynı şekilde baz istasyonları, arabaların son derece zehirli eksoz dumanları; evlerimizdeki televizyonların, elektrikli ev aletlerinin yaydığı radyasyon da sağlığımızı önemli derecede etkileyen unsurlar arasında.



Artık iki adım öteye bile arabamız varsa onunla, yoksa da toplu taşıma vasıtalarını kullanarak gitmeyi tercih ediyoruz. Halbuki her gün biraz yürümek, sağlığımız açısından son derece gerekli.


Artık öyle bir yaşam içerisindeyiz ki, alışkanlıklarımızdan vazgeçemeyecek duruma geldik. Kimseden "Amish"ler gibi yaşamasını bekleyemeyiz; ama tekno-hayat ile doğal yaşam arasında bir denge tutturmamız şart gibi görünüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder